BeSost Consultoría Sostenibilidad I RSC I ODS

CIUTATS SOSTENIBLES

1

julio
2022

CIUTATS SOSTENIBLES

Les Ciutats poden liderar la transformació sostenible, article d’opinió al TOT SANT CUGAT per Sandra Rovira, co-fundadora de BeSost Consulting.

‘Sant Cugat té tots els ingredients necessaris per ser un referent de ciutat sostenible així com ja és capdavantera en molts altres àmbits’

Les ciutats són com els organismes vius, evolucionen i es transformen per adaptar-se a l’entorn. Són la conjunció dels seus carrers, edificis, parcs i places, de les persones que hi viuen amb la seva cultura i costums, del seu comerç i teixit empresarial i de les administracions que les governen. Les ciutats com a unitat tenen molt a dir i un gran poder per fer front als reptes socials i mediambientals que ens ha tocat viure.  

Una de les màximes que ens regalava en Pau Donés és que visquem el present sense perdre el temps pensant en el futur, però si pensem en clau de sostenibilitat això no ho podem fer, sí «hem de pensar en el futur i actuar ràpidament«.

En un moment en que la sostenibilitat està en boca de tothom, i fins i tot veiem anuncis de cotxes de gran potència que diuen que són sostenibles, pot ser difícil entendre realment que és la sostenibilitat i què està a les nostres mans.

A nivell individual podem repensar la nostra manera de viure fent petites grans accions, com triar comprar al comerç local, reduir el màxim possible el consum de plàstic i comprar a granel a la creixent oferta de botigues de menjar i productes de neteja que ofereixen aquesta opció a Sant Cugat. Petits canvis en la nostra dieta, com per exemple, reduir el consum de carn i incrementar el de productes frescos, ecològics i de Km 0 també faran la nostra alimentació més sostenible. L’activitat agrícola al municipi ha experimentat una revitalització a través de les cooperatives santcugatenques com per exemple, L’Ortiga i La Rural, que ens ofereixen una gran diversitat de productes agrícoles de proximitat. Un altre exemple de producte local és la mel de Melvida que fan les abelles de Collserola. És molt important que l’Administració protegeixi, recolzi i potenciï aquest tipus de projectes.

L’Ortiga, agricultura ecològica a Collserola

 

 

El comerç local és un agent clau per mostrar que hi ha alternatives de productes més sostenibles. No obstant, encara hi ha massa botigues on pràcticament tots els seus articles són produïts a la Xina o a la Índia, quan a Europa i fins i tot al nostre país podem trobar marques i referències de gairebé tot, roba, sabates, electrodomèstics,… Qui compra tria, però el comerç també ens pot ensenyar molt.

D’altra banda, cada cop ens arriben més noticies que ens anuncien que cal estalviar benzina i gas. És urgent millorar els nostres hàbits de mobilitat i l’ús que fem del cotxe. Caminar més, agafar la bicicleta, fer servir el transport públic sempre que sigui possible i compartir el vehicle amb veïns o companys de feina per estalviar benzina i amortitzar millor el viatge està a les nostres mans. Ara bé, cal que les administracions ens ho posin fàcil i tinguem una oferta de mobilitat sostenible a l’alçada. En els darrers anys s’han fet esforços per millorar els desplaçaments dins de la ciutat com el Park&Ride i el bus llançadora que connecta la gran zona d’aparcament a la perifèria amb el centre, ajudant a reduir el trànsit i la contaminació. No obstant, encara queda un llarg camí per fer, com per exemple incrementar la freqüència d’autobusos i la connexió de les diferents zones de Sant Cugat. També seria fantàstic si els veïns de Valldoreix (vora 8.500 habitants) disposessin d’un servei d’autobús amb una freqüència i franja horària més àmplia i que els permetés arribar fins al centre de Sant Cugat sense fer transbord. Això ara no és possible perquè no hi ha una gestió unificada de les xarxes d’autobús.

Un altre eix de millora de la mobilitat a la ciutat podria ser fer extensible a totes les escoles de Sant Cugat l’experiència d’èxit del projecte de transport escolar Bicibús que es va iniciar al 2021 a l’escola Pi d’en Xandri.

equipos de actividad niños y adultos

Per tirar-ho endavant, caldria fer les aliances necessàries entre diferents administracions, escola i famílies, i en general, tenir una ciutat conscienciada que mirés amb bons ulls aquest tipus d’iniciatives.

També poden posar el seu granet de sorra els organitzadors i participants de qualsevol esdeveniment cultural o esportiu que es faci a la ciutat. Petites accions com facilitar el consum d’aigua de les fonts o oferir les begudes amb gots retornables poden millorar considerablement la seva sostenibilitat. Aquests darrers dies s’ha jugat l’entranyable Força Miquel, un torneig solidari de pàdel que recull diners per la lluita contra la leucèmia infantil en col·laboració amb l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. A diari, l’organització enviava un correu a tots els seus participants recordant la importància de no deixar ampolles d’aigua escampades per arreu, moltes vegades casi plenes. Gràcies als missatges de sensibilització que posaven de manifest que l’aigua és un bé molt preuat i que l’hem de valorar i no malgastar, mica en mica es va anar reduint el malbaratament d’ampolles d’aigua. Què cal perquè això deixi de passar? Prendrem consciència de veritat quan ja no ens surti aigua per l’aixeta?

Un dels principals agents per aconseguir una economia més justa, inclusiva i sostenible per a totes les persones i el planeta són les empreses. Cada cop hi ha més empreses amb propòsit que estan redefinint l’èxit empresarial, èxit que es basa, més enllà del compte de resultats positiu, en generar un impacte positiu en les persones, a la comunitat on actuen i en el medi ambient. Alguns exemples són: la farmacèutica Ferrer instal·lada al polígon industrial de Can Magí, que reinverteix una part molt important dels seus beneficis en iniciatives amb impacte social i mediambiental, així com en els seus treballadors, o l’empresa familiar Karibou que ha revolucionat des de Sant Cugat el sector dels envasos d’un sol ús amb una tecnologia única que elimina completament el plàstic, i Specialisterne, una empresa amb seu a Sant Cugat que dona una oportunitat laboral a persones amb trastorn de l’espectre autista.

 

Fer negocis de manera diferent és possible, només cal trobar com fer-ho. I l’Ajuntament pot jugar un paper clau recolzant i promovent a la ciutat aquest model empresarial amb propòsit, i en especial, ajudant al petit comerç a ser més sostenible.

Finalment, per aconseguir aquesta transformació, és imprescindible la sensibilització, formació i informació de totes les parts implicades. És especialment important l’educació que es faci des de les escoles i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible s’incorporin al model educatiu. Els nens i nenes són els que tenen el futur a les seves mans i només treballant des de la base s’aconseguirà aquest canvi cultural tant necessari.

Sant Cugat té tots els ingredients necessaris per ser un referent de ciutat sostenible així com ja és capdavantera en molts altres àmbits.

¿Tienes alguna duda? Escríbenos y nos pondremos en contacto contigo.